Skip to main content

Γιατί το Pilates είναι για όλους;

Τα πολλαπλά οφέλη του Pilates γίνονται όλο και πιο γνωστά τόσο μεταξύ των επαγγελματιών της άσκησης/υγείας, όσο και μεταξύ των ασκουμένων. Είναι μια μέθοδος που αξιοποιείται τα τελευταία περίπου 90 χρόνια και είναι παγκοσμίως γνωστή για τα οφέλη της στο σώμα, ιδιαίτερα λόγω της καθιστικής ζωής και των λανθασμένων κινητικών μοτίβων που υιοθετεί ο άνθρωπος. Το Pilates θα συνεχίσει να είναι δημοφιλές και σε ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση για τα επόμενα χρόνια (1).

Οι ασκήσεις βασίζονται κατά πλειοψηφία στη σταθεροποίηση του κορμού και πιο συγκεκριμένα στην ενεργοποίηση των κοιλιακών και σταθεροποιητών της σπονδυλικής στήλης μυών (paraspinal muscles), ελεγχόμενα, σε όλα τα εύρη κινήσεων. Στόχος κάθε μαθήματος είναι η αποτελεσματική επιστράτευση των εμπλεκόμενων κινητικών μονάδων (motor units), η οποία βασίζεται στην “ακριβώς όσο πρέπει” ενεργοποίηση των μυών, μέσα από την ακρίβεια και την άρτια, ποιοτική εκτέλεση σε κάθε κίνηση (2). 

Επιπλέον, το Pilates προωθεί την ευθυγράμμιση της αυχενικής μοίρας, τη σταθεροποίηση των ωμοπλατών, την “επικοινωνία” (connection) των πλευρών με τη λεκάνη, καθώς και τη φυσιολογική πρόσθια κλίση της λεκάνης, ώστε να “μακραίνει” η μέση (4,5). Αυτή η θέση έχει αποδειχθεί ότι είναι η καλύτερη για να μειωθεί η λόρδωση στη μέση και να ενεργοποιηθεί σωστά ο κορμός και οι σταθεροποιητές μύες (7). Κινητικές δυσλειτουργίες αυτών των περιοχών έχει αποδειχθεί ότι συνδράμουν στην εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων. Η αποτελεσματική οργάνωση του αυχένα, κεφαλιού και ώμων, όπως καθοδηγούνται σε κάθε άσκηση σύμφωνα με το Pilates, οδηγεί τον ασκούμενο να κινείται με καλύτερο συντονισμό και πιο λειτουργική και ασφαλή κίνηση.

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει τη σημαντικότητα του να χρησιμοποιείς ποικίλες και διαφορετικές ασκήσεις σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, προκειμένου να διατηρήσεις, αλλά και να βελτιώσεις τη γενική μυϊκή ενδυνάμωση και αντοχή (8). Ένα από τα πιο δυνατά σημεία του Pilates είναι η ποικιλομορφία των ασκήσεων που προωθούν τη σωστή ενεργοποίηση των κοιλιακών. Αυτή η μυϊκή ομάδα λαμβάνει τεράστια πρόκληση, με διαφορετικούς τρόπους, μέσα από το ρεπερτόριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε ασκούμενο, διαφορετικού επιπέδου και αναγκών, αφού οι ασκήσεις του μπορούν να τροποποιηθούν εύκολα (3,6).Οι μύες στο πρόσθιο κοιλιακό τείχος (ορθός, έξω πλάγιος, έσω πλάγιος και εγκάρσιος κοιλιακός) παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση του κορμού (7). Ιδανικά το κύριο ζητούμενο από κάθε άσκηση που γυμνάζει τους κοιλιακούς είναι να τους οδηγεί σε μεγαλύτερη ενεργοποίηση και να επιβάλλει όσο το δυνατόν μικρότερο φορτίο στην οσφυϊκή μοίρα (8).

Συμπεράσματα:

1. Το Pilates βοηθάει στη βελτίωση της σωστής θέσης σώματος και στην αποκατάσταση πόνων σε αυχένα – ώμο – μέση.

2. Το Pilates βελτιώνει τη σταθεροποίηση του κορμού και της μέσης μέσα από το ρεπερτόριό του.

3. Το Pilates μπορεί να διατηρήσει την αντοχή και να συνεχίζει να ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα των κοιλιακών, λόγω της ποικιλομορφίας των ασκήσεών του, καθιστώντας το μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης και θεραπείας του πόνου στη μέση.

Ελευθερία Αναστασιάδου, MSc

Βιβλιογραφία

  1. June Kloubec Pilates: how does it work and who needs it? (2011). Muscles Ligaments Tendons Journal, 1(2): 61–66.
  1. Stott Pilates. Comprehensive Matwork. Toronto: Merrithew Corporation; 2001.
  1.  Miller MI, Medeiros JM. Recruitment of internal oblique and transversus abdominis muscles during the eccentric phase of the curl up exercise. Phys Ther. 1987;76:1213–1217.
  1. Willet GM, Hyde JE, Uhrlaub MB, Wendel C, Karst GM. Relative activity of abdominal muscles during commonly prescribed strengthening exercises. J Strength Cond Res. 2001;15:480–485. 
  1. Arokoski JP, Valta T, Airaksinen O, Kankaanpauml M. Back and abdominal muscle function during stabilization exercises. Arch Phys Med Rehab. 2001;82:1089–1098. 
  1. Emery K, De Serres SJ, McMillan A, Côté JN. The effects of a Pilates training program on arm-trunk posture and movement. Clin Biomech. 2010;25:124–130.
  1. Shirado O, Toshikazu I, Kaneda K, Strax T. Electromyographic analysis of four techniques for isometric trunk muscle exercises. Arch Phys Med Rehabil. 1995;76:225–229. 
  1. Anderson B, Spector A. Introduction to Pilates – based rehabilitation. Orthop Phys Ther Clin N Am. 2000;9:3.